Nezařazené

HERNÍ UDÁLOST ROKU SE BLÍŽÍ I WOW CLASSIC KLEPE NA DVEŘE

Již 27. 8. přesně o půlnoci se otevřou dveře WoW Classic serverů a my se po 15 letech dočkáme restartu Vanilly.

Když před dvěma lety přišel na Blizzconu 2017 na pódium J. Allen Brack a pronesl větu „Chci mluvit o zmrzlině„, celá hala s napětím poslouchala každé jeho slovo. O tři minuty později, po oznamovacím traileru, to vypadalo, že se snad celá hala zboří. „Pracujeme na klasickém server nastavení pro WoW“ – to byla slova, která otřásla snad všemi fanoušky WOWka. Nyní, o dva roky později odpočítáváme poslední dny do startu Classicu a nadšení a napětí, které je ve vzduchu by snad dalo krájet. Po několika Beta a Stress testech je to konečně tady a již v noci z pondělí na úterý se budeme moci všichni vrátit zpět do Thunder Bluffu, zpět do Elwynn Forest a zažít si to opět celé znovu.

Nutno dodat, že dnes bychom se nejspíše netěšili na Classic nebýt privátního serveru Nostalrius. Tento server se stal všeobecně známým, hráči ho zbožňovali a tak když Blizzard vydal příkaz k jeho vypnutí není divu, že se pro zachování Vanilla serveru rozjela petice s téměř 300 tisíci podpisy. Samotní tvůrci Nostalriusu byli pozváni do sídla Blizzardu na dlouhá jednání. Samotný server to sice nezachránilo, ale několika vývojářům se díky tomu podařilo sehnat práci přímo v Blizzardu na nadcházejícím Classicu.

Minulý týden v sobotu také v Brně proběhla velká Classic launch párty, na které se sešly osobnosti současné WoW scény jako například ArcadeBulls, Honzaj, Roháč, Patriot, Atremis nebo třeba Michmajstr. Mohli jsme si užít tématické drinky, WoW kvíz a poznat nové přátele, se kterými se budeme v Azerothu potkávat. A co vlastně říkají na Classic tato známá jména domácí WoW scény? V rozhovorech níže se vše dozvíte.

Jaké byly vaše první pocity a reakce, když jste se dozvěděli, že má vyjít WoW Classic?

Honzaj: Trochu jsem to upřímně očekával, zvláště potom, co Nostalrius team oznámil, že spolupracuje s Blizzardem. Nicméně i tak jsem byl nesmírně nahypovaný, když říkal J. Allen Brack taková ta slova o zmrzlině těsně před jeho představením na Blizzconu. Prostě v tuhle chvíli už jen čekáte, až tam řekne tu Vanilku.

CzechCloud: Tak ohlášení na loňském Blizzconu bylo rozhodně zarážející, ale v té době jsem ještě o Vanille moc dobré mínění neměl. To se změnilo až po beta testu.

ArcadeBulls: Z pohledu hráče, pro kterého je World of WarCraft důležitou součástí „hráčské“ kariéry jsem byl nadšený. Mám možnost si znovu projít a připomenout si počátek milovaného MMO. Jsem také rád, že pro Blizzard to není jen nějaký projekt bokem, ale vynaložil poměrné velký tým vývojářů, peněz a času nutný pro modernizaci starého klienta. Současně jako hráč ale beru v potaz, že trend MMOček je dávno pryč a velká část původních hráčů včetně mě samotného mají rodiny, rozjeté kariéry a určitě nemáme 16 hodin denně na hraní Classicu. Teda… já jo, ale jsem jedna z výjimek, kdy jakožto streamer si mohu dovolit investovat spoustu času do Classicu.

Claina: Myslela jsem si chvíli, že je to vtip. Pak jsem samozřejmě skákala radostí, zároveň nechápala a začala vše zkoumat.

 

Jak moc a proč se na Classic těšíte?

Honzaj: Těším se neskutečně moc už jen proto, jak se na to těší i celá komunita jako taková. Jsem i rád, že přišlo tolik lidí do Brna na náš komunitní sraz a obecně že i Československá komunita kolem této hry roste. Také se těším na takovou tu semknutost, kdy podle mě jen u Classic WoW můžeme vidět kooperaci vícero streamerů naráz, spoustu všelijakých eventů, které máme kolem něj v plánu a tak podobně. Poté už jen na ten feel a hlavně na ty questy, které tam jsou.

CzechCloud: Potřebuji fakt nutně dlouhodobý content na stream, jinak to brzo skončí u toho, že budu hrát fulltime Minecraft.

ArcadeBulls: Ohromně. Vanilla byla pro mě víceméně první velká online hra, která mi – a teď zcela vážně a bez ironie – změnila život. Nastartovala mi pracovní kariéru, potkal jsem v Azerothu svoji ženu, mám defakto díky tomu rodinu a vlivem dalších událostí jsem rozjel Twitch. Teď to budu mít možnost hrát znovu, optikou veterána a člověka, co si pamatuje 99% questů a lore.

Claina: Těším se moc, hlavně proto, že si chci zkusit tu osekanou čerstvou verzi WoW. A taky se konečně vrátí brácha k WoW. Retail ho nebaví.

 

V čem si myslíte, že je hlavní rozdíl mezi Classicem a současným WoW?

Honzaj: Hlavně v tom, že celá Classic experience je založená na expení, zatímco aktuální verze hry jsou již zaměřené jen na endgame, aby se především ty nové expanze prodávaly. Na Classicu zkrátka trvá to expení z nějakého důvodu, a to především proto, aby člověk procházel a prozkoumával ten velký svět skrz své expení a postupně jak rostl. Zase se dá ale říct, že je BfA více kompetetivní a v některých oblastech se už dá považovat za esport, třeba jako Arény, nebo Mythic+, kolem kterých také tvoří Blizzard eventy a turnaje. Classic WoW oproti tomu vůbec na nějaké tyhle věci není stavěné, je to opravdu jen o pocitu daných lidí a jak oni chtějí svou postavu nechat růst. Právě proto moc nechápu lidi, kteří chtějí i tak přeskakovat celý svět, co nejrychleji naexpit a poté si jen v uvozovkách užívat endgame, který je nebo aspoň byl na Classicu jeden velký experiment Blizzardu.

CzechCloud: Jsou to dvě úplně jiné hry. Tempo, komunita a focus jsou úplně o něčem jiném. Zároveň je pravdou, že spousta herních mechanismů dost zestárla, ale to nemusí být nutně špatně. Daleko radši budu expit 100x delší dobu, kdy mě bude celá ta cesta bavit a bude to mít smysl.

ArcadeBulls: MMO žánr se za 15-20 let neskutečně posunul. Ohromné skoro až sandboxové a neinstancované světy, které vám nic nedarovaly vystřídaly akčnější a pohodlnější univerza, která se vás snaží držet odměnami na každém kroku. Nechci znít negativně, chápu, proč řada titulů včetně WoWka se vydala touto cestou, ostatně dotýká se to i demografie dnešních MMO hráčů. Vanilla je spíš o průběžném požitku z hraní, dobrodružství a loot je spíš nástrojem, nikoliv cílem jako je v současné iteraci Azerothu.

Claina: Řekla bych, že největší rozdíl bude v tom jak budou fungovat komunity. Ale těžko říct, Classic vlastně neznám a co se týče hracích rozdílů, je jich nespočet. Osobně mě Classic na Betě fakt okouzlil.

 

Je teď ten správný čas pro hráče, co třeba nikdy WoW nehráli a chtěli by začít?

Honzaj: Já pořád říkám lidem, že žádný vhodný čas vlastně není, ale zároveň je pořád. To znamená, že to opravdu záleží čistě na daném člověku, jestli tu hru chce hrát nebo ne, protože vyloženě není doba, kdy by to bylo nějak nevýhodné. Nemám moc rád otázky typu, jestli se opravdu koupit WoWko vyplatí nebo ne. Pořád je to pro začínajícího hráče velký svět, který si může projít a to při Classicu platí dvojnásob. Také se dá říct, že je to jediná současná hra žánru MMORPG, která ještě žije a nějakou dobu podle mě žít bude, hlavně díky tomu, že na ní neplatí žádný Pay2Win způsob hraní. Pokud si chce tedy člověk zakusit hru založenou na enormním světě, do kterého bude vhozen bez tutoriálu, je to hra pro něj.

CzechCloud: Přefrázuji to a řekl bych, že teď je „jediný dobrý čas začít hrát WoW“ i kdyby jenom na pár týdnů.

ArcadeBulls: Vzhledem k nastavenému platebnímu modelu je možnost vyzkoušet si „remake“ Vanilly poměrně jednoduché. Ale je opravdu nutné si ujasnit, že Vanilla né že by byla složitá, komplexní a těžká, ale je opravdu časově náročná. Vzhledem ke všem nástrojům, moderním addonům, databázím a know-how po internetu bude levlení a zodpovídání dotazů určitě snazší, ale potřebný čas pro získání například Tier 0 setu se může protáhnout i na pár desítek hodin. Moje první postava na WoWku trvala cca 21 dnů herního času, což je dnes už pro někoho extrém. Nechci ale odrazovat případné zájemce, Vanilla má neskutečné a dobrodružné kouzlo, obzvlášť s kamarádem po boku. Azeroth je ve staré verzi víc nekompromisní, ale mnohem víc odměňující. Z každého lepšího kusu vybavení či zbraně máte opravdu radost, vše je pomalejší a vychutnáváte si víc imerzi, soundtrack, svět jako takový. A pokud si zvolíte i PvP server, tak adrenalin v podobě šarvátek je skoro až všudypřítomný. Takže ano, určitě bych doporučil novému hráči si vyzkoušet titul, na který miliony z nás rádi vzpomínají a čím jsme, viděno dnešním pohledem, museli protrpět. 

Claina: Řekla bych, že je to nejlepší možnost, jak zažít to proč lidi vlastně WoW mají rádi. Být u toho, mít ty vzpomínky a nostalgii. Za pár let si to budeme vyprávět společně. Určitě je to fajn i pro úplné nováčky, a nebojte se, zas tak šíleně těžké, jak lidi říkají, to není.

 

Chtěli by jste něco vzkázat hráčům, kteří se k Vám na Golemaggu připojí?

Honzaj: Jasný! Připojte se k té lepší frakci, tedy k Alianci! Ale hlavně hrajte to, co chcete. Nerushujte zbytečně, pokud nechcete. Classic je opravdu o tom expení a růstu postavy a nikoliv o endgamu. Také pokud nemáte s kým hrát, přidejte se na náš komunitní CZ/SK discord, kde si své spoluhráče můžete najít. Případně pokud budete hrát na Alianci, tak se můžete přidat i do naší komunitní Casual guildy Socks in Sandals, kde nám jde hlavně o vytvoření komunity. Dále už jen hodně štěstí a hlavně si ten Classic užívejte. 

CzechCloud: Uvidíme se v Azerothu!

ArcadeBulls: Jako streamer jsem trochu škatulkován do pytle, na který nikdo nechce sahat a hlavně ho otevírat, proto to bude takový menší apel. Rád bych, aby se na Golemaggu vytvořila kvalitní a vyspělá česká a slovenská komunita a přeji si, aby ostatní mí kolegové a guildy ve kterých budou šly příkladem a odmítali toxicitu v jakékoliv formě. Popravdě už jsem příliš starej a línej řešit s prominutím hlouposti a drama. I když drama k Vanille vždy patřilo a o to by to byl autentičtější zážitek… snad nejsem příliš naivní. Odměnou by mohli být skvělé komunitní akce, turnaje, organizované šarvátky mezi Aliancí a Hordou a budeme mít Classic v podobě, do které se každý z nás bude rád vracet. A ostatním hráčům přeji pevné nervy a srandu! Jo a každý povinně po příchodu do Azerothu do chatu „/join worldczsk“.

Claina: Budu se na vás těšit v dlouhém queue při launchi. Koukejte pořádně nerdit, ať nám dají TBC.

 

 

Závěrem si tu dáme jednu opravdovou lahůdku, a to rozhovor s jednou z největších legend domácí WoW komunity. Bývalého leadera guildy Black Division Prandura.

Ahoj Prandure, myslím, že většině čtenářů nemusím legendu, jakou jsi byl ani představovat. Pro ty co by snad ale nevěděli, kdo to byl Prandur?

Ahoj, hrál jsem WoW od samého začátku, hned od prvního dne, až do úspěšného zdolání posledního raidu v třetí expanzi (Cataclysm). Krátce po otevření prvního raidu jsem zorganizoval spojení dvou menších guild, což vedlo k založení guildy „Black Division“ se mnou jako leaderem. Black Division byla ryze CZ/SK guilda zaměřená na hardcore raidování. Krátce po založení guildy jsme se stali nejsilnější guildou na našem neoficiálně českém (oficiálně anglickém) serveru Drak’thul. V čele Black Division jsem zůstal až do konce mého působení ve WoW. Většinu doby jsme se pohybovali mezi TOP 30-60 nejsilnějšími raidovacími guildami na světě – poměrně slušný výsledek na to, že jsme rekrutovali pouze z řad česky a slovensky mluvících hráčů.

Jak vzpomínáš na časy s Black Division a jsi ještě v kontaktu s někým ze spoluhráčů?

Vzpomínám na své působení v Black Division (a ve WoW obecně – pro mě to jsou dvě neoddělitelné věci) velmi kladně. Byla to skvělá zkušenost a během vedení guildy jsem se naučil spoustu sociálních dovedností, které se mi hodí dodnes. Je potřeba si uvědomit, že jsem nevedl a nezůstal v čele Black Division celá ta léta proto, že bych byl nejlepší hráč v guildě (nebyl jsem špatný, ale určitě tam byli i lepší) – bylo to hlavně o schopnosti vymyslet raidovací plán, domluvit lidi na raid, najít kompromisy a mít schopnost několik hodin v kuse vést skupinu nadšenců, aniž by došlo k příliš velkým hádkám. Hraní WoW jsem ukončil před mnoha lety a dnes už nejsem příliš v kontaktu se svými kamarády ze hry. Občas si s někým vyměním pár zpráv, když je vidím online v nějaké jiné hře, ale to je spíše vyjímečně.

Kdy naposledy jsi hrál WoWko, popřípadě chybí ti to?

Hraní jsem ukončil v roce 2012 (před vydáním Mists of Pandaria). Někdy si melancholicky zavzpomínám, jaké to tehdy bylo, ale dnes si vůbec neumím představit, že bych hrál. Do takovýchto věcí se snažím jít s plným nasazením a jakožto otec dvou dětí a docent na zahraniční univerzitě bych do toho nikdy nemohl dát tolik času, kolik by bylo potřeba.

Nevím, jestli jsi zaznamenal, že na konci srpna se spouští oficiální Vanilla server. Kdyby jsi měl čas, šel by jsi si zavzpomínat na staré časy?

Kdybych měl neomezeně času, tak určitě. Ale jak jsem zmínil výše, vzhledem k současnému časovému vytížení nad tím ani neuvažuji.

Pár slov závěrem, které by jsi chtěl vzkázat těm, kteří se chystají na začátky na Classic serveru?

No, asi jen to, že když vyšlo WoW, tak byla úplně jiná doba, spousta věcí, na které jsme dnes zvyklí a které hraní ulehčují tehdy neexistovala. Myslím, že spousta těch, kteří se do WoW Classic budou vracet po zkušenostech na dnešních WoW serverech zjistí, že některé ty moderní zlepšováky v Classicu opravdu chyběly.

Díky za rozhovor a přeji ti, ať se nadále v životě daří.

Díky i tobě, a taky všem čtenářům