Soutěže

TRACKMANIA I KRÁL ZÁVODŮ V ESPORTU

V dnešní době již nejsou závodní hry v esportu příliš populární. Jak tomu ale bylo dřív?

Na počátku, který se datuje již do roku 2004 byl pouze pokus od tehdy neznáme firmy Nadeo vytvořit jednoduchou, arkádovou závodní hru pro hráče všech kategorií. Za ty dlouhé roky vyšlo hned několik různých dílů Trackmanie, my se ale zaměříme na ty esportové. Brzy vývojářům došlo, že se mohou pokusit zaplnit místo v závodní kategorii na poli esportu, a tak v roce 2006 vydávají titul s názvem Trackmania Nations ESWC, který později v esportu nahradí TM: Nations forever a TM 2: Stadium. Tento první díl byl vydán volně jako free verze a určen hlavně pro hráče, kteří by trénovali na světový šampionát ESWC. To co ovšem přišlo nejspíše ani samotní vývojáři nečekali. Ze hry se stal obrovský fenomén a online spolu soupeřili hráči z celého světa. Sám si pamatuji jak jsem celé dny proseděl u závodění a snažil se zlepšit čas na každé mapě.

Trackmania se pyšnila také velice vynalézavou komunitou. Hra samotná, měla zabudovaný editor tratí, kde si každý mohl vytvořit svoji vlastní trať a následně ji nechat otestovat ostatními hráči. Vznikaly tak tratě, které jste měli odjeté za pár vteřin, ale i takové, které vám zabraly i několik hodin. V čem ale bylo to kouzlo? Trackmania byla, je a bude „jednoduchou“ hrou. Žádný pay2win model, žádné upgradování aut, žádné výhody pro ostatní hráče. Každý zkrátka dostal stejné auto, čtyři tlačítka na klávesnici a bylo jen na něm, ať ukáže co umí.

Je dosti pravděpodobné, že dnešní hráči o této hře moc nevědí, nebo o ní dokonce vůbec neslyšeli. Přece jen závodní žánr již nepatří k těm nejpopulárnějším. Víte ale o tom, že čeští a slovenští jezdci patřili a patří ke světové špičce ? Máme tu dva mistry světa v podobě hakkiJuniora z roku 2011 nebo Kappu z roku 2018. Zapomenout nemůžeme ani na Tweena, vítěze Gamers Assembly a čtyřnásobného vicemistra světa. Toto domácí šílenství začalo právě roku 2011 kdy Erik „hakkiJunior“ Leštach porazil největší konkurenci a pozvedl pohár mistra světa. Hned za ním na druhém místě jeho kolega Marek „Tween“ Pacher. Od té doby domácí jezdci předváděli skvělé výkony kdekoliv, kam se podívali. V dnešní době domácí barvy hájí hlavně Martin „Kappa“ Krompolc, který je nyní jedním z nejlepších hráčů světa.

Světová špička se pravidelně sjížděla i do České republiky, konkrétně do herního doupěte Nest na severu Čech, aby měřila síly v The Nest Cupu. Byť už popularita u této hry není co bývala, už nikdy nikdo Česku a Slovensku nevezme fakt, že ty dvě malé země se dokázaly postavit celému světu ve hře, která byla původně určena pouze pro jeden turnaj.

Jak na tuto éru vzpomíná legenda Trackmanie hakkiJunior? Dozvíte se v rozhovoru níže.

Ahoj hakki, starší generaci tě nejspíše představovat nemusím, mladší čtenáři by tě ovšem nemuseli znát, mohl by jsi se nám v krátkosti představit?

Serus. Skúste si predstaviť tri osoby: lámač ženských sŕdc, skromný introvert a najlepší hráč závodných hier.
Teraz ich spojte do jednej. Aký je výsledok? No predsa….

 

Svoji kariéru jsi před dvěmi lety ukončil, jak na tyto časy vzpomínáš? Zahraješ si TM ještě někdy?

Veľmi rád spomínam na minulé časy. Ale to je asi niečo, na čo človek nikdy nezabudne. Alebo nechce. Vieš čo, TM si už moc nezahrám, pár mesiacov dozadu som ju pustil prvý krát po tých 2 rokoch. Ono to je ako bicyklovanie, to keď sa raz človek naučí, tak to nezabudne. Druhá vec je tá, že či sa vám chce jazdiť na tom istom bicykli vyše 10 rokov.

 

Ikdyž je mi asi odpověď jasná, co pro tebe bylo největším úspěchem co se turnajů týče?

Určite ESWC 2011. Nešlo tam ani o ten titul, vďaka ktorému ma asi väčšina ľudí pozná, ale hlavne o môj vnútorný príbeh, ktorý to celé sprevádza.

 

Také jsi jako první domácí esport hráč získal profesionální smlouvu s Red Bullem, jaká tato spolupráce byla?

Prvý v Európe, tretí vo svete presnejšie. Raketovo mi vystrelila vďaka tomu popularita, pretože som sa ako gamer zaradil medzi profesionálnych športovcov. Zas som spoznal gaming úplne z inej stránky. Slová, ktorými by som to opísal by som ale ťažko hľadal, bolo to niečo neuveriteľné.

 

V roce 2017 jsi se stal členem síně slávy CZ/SK esportu, co pro tebe toto ocenění znamenalo?

Myslím si, že som bol iný ako ostatní. Dal som do gamingu všetko či už po profesionálnej stránke alebo osobnej. Ľudia si ma obľúbili vďaka mojej povahe. Snažil som sa vystupovať ako človek, ktorý spraví všetko pre výhru. Myslím si, že vďaka tomu som to ocenenie získal a bol som vzorom pre ďalšiu generáciu. A možno si to iba celé nahováram a mal som iba velké šťastie.

 

Děkuji za tvůj čas a přeji hodně štěstí do budoucna.

Ďakujem aj ja!