Counter-Strike: Global Offensive

VYLEPŠETE SVOJI CS:GO KOMUNIKACI V NĚKOLIKA BODECH

Krásný den hráči a hráčky, ačkoliv je momentálně budoucnost našeho CS:GO týmu nejasná, tímto tématem se neustále zabýváme. Mezi klíčové atributy každého kvalitního hráče patří bezpochyby skvělé komunikační schopnosti jak v zápase, tak i v životě. V komunikaci s přáteli, pokud se zrovna nejedná o ty na serveru vám příliš nepomůžeme. Vypsali jsme pro vás ale několik základních tipů a rád, které mohou velkým dílem zvýšit kvalitu vaší týmové komunikace a usnadnit vyhrávání vám i spoluhráčům.

  1. Pořiďte si mikrofon
    Tento bod může znít dost jasně, ale v týmových hrách jako je právě CS:GO přináší možnost celého týmu svižně předávat informace obrovskou výhodu, která by měla být standardem. Nemůžete po svých spoluhráčích chtít, aby v průběhu hry neustále sledovali rušívé zprávy v chatu, které mohou mnohdy víc uškodit než pomoct.
  2. Mluvte stručně a přesně
    Ujistěte se, že vždy svým spoluhráčům sdělujete jen to co vidíte, nebo to co jistě víte. Není nic horšího, než když uvidíte jednoho hráče a začnete řvát:“Jdou na B!“. Snažte se hlásit nejenom pozici a počet protihráčů, ale také co dělají a jaké mají zbraně, např.: „Dva na shortu, jdou dopředu, jeden s awp!“. Každý špatný call škodí vzájemné důvěře v týmu, proto je důležité omezit chyby.
  3. Zůstaňte pozitivní
    Někdy to může být těžké a nepříjemné, především pokud hrajete sami a snažíte se vyhrát, ale je důležité si uvědomit, že pokud se vašemu spoluhráči něco uplně nevyvede, tak to ví i bez vašeho upozornění. Pokud budete zbytečně vyvíjet nátlak na své spoluhráče a budete nepříjemní po každém prohraném kole, sníží se celková pohoda hráčů a vaše šance na výhru radikálně poklesnou. Snažte se proto spoluhráče podporovat i v horších chvílích a  udržujte zdravou dobrou náladu.
  4. Domluva před začátkem kola
    Před začátkem každého kola je důležité si s týmem říct, jak do něj chcete vstoupit a rozhodnout se, jestli budete rushovat B nebo pomalu zaberete větší část mapy. Dohodnout se na nákupu abyste zbytečně neztráceli kola a jít do toho naplno. Za CT stranu je před-kolová komunikace o to důležitější, jelikož musíte svým spoluhráčům sdělit jak chcete dané kolo zahrát a domluvit se, které pozice budete držet abyste zabránili chybám v obraně.
  5. Informace po smrti
    Jednoduše, pokaždé když zemřete, co nejrychleji nahlaste informace svému týmu. Je potřeba aby věděli, že na longu už nejste, tuhle mezeru v obraně vyplnili a zabránili nečekaným flankům. Vždy sdělujte vše co vidíte i v posmrtné kameře, přesně podle 2. bodu. Nikdy se nesmí stát že zemřete na B, necháte ho průchozí a nikomu to neřeknete.
  6. Hlašte svůj pohyb
    Další ze základních pravidel komunikace, které může posunout vaši týmovou hru na novou úroveň. Ať už se přemisťujete kamkoliv, ujistěte se že to vždy oznámíte spoluhráčům. Jednoduchý call, jako: „Jdu na B, nedržím mid.“, můžou zachránit život vašim spoluhráčům, kteří si mysleli, že mají záda z midu pokrytá.
  7. Sledujte hráče bez mikrofonu
    Občas se stane, že se dostanete do týmu s hráčem, který nemá mikrofon, nebo prostě z nějakého důvodu odmítá spolupracovat a komunikovat s ostatními. V tomto případě je nejlepší ho po smrti vždy sledovat a callouty dělat za něj. Dodáte tak svým živým spoluhráčům dostatek informací, které mohou zvrátit průběh celého kola.
  8. Granáty
    Asi jste už pochytili, že ve hře musíte hlásit každý svůj krok a ani granáty v tomto ne jsou výjimka. Nechcete aby někdo z vašeho týmu vběhl přímo do vašeho granátu, nebo zasmokovat úhel který drží váš AWP hráč. Musíte proto vždy říkat, případně se ptát, když chcete cokoliv házet. Také nezapomeňte upozornit spoluhráče pokud například mizí smoky. Vyhnete se tak nečekaným situacím a budete na soupeře lépe připraveni.
  9. TeamSpeak a Discord
    Je bežné že se při hraní s kamarády používá pro komunikaci TS3 nebo Discord. Neměli byste ale zapomínat ani na ostatní, kteří tam s vámi nejsou a všechny informace tedy sdělovat i hráčům ve hře. Spokojené budou všechny strany.

Pokud se budete řídit těmito radami, určitě se vám bude lépe dařit ve vašich zápasech a zlešíte jak svoji individuální úroveň, tak i tu týmovou a přiblížíte se větším úspěchům. Za tým Inside Games přejeme hodně štěstí v tréninku a zůstaňte naladění na sezónu 2020!