Inside Games

Rozhovor: Aspi, manažer dvou sekcí!

Vždy jsme pro vás vyzvídali naše hráče, aby vám sdělili, jak se připravují na různé akce, turnaje a zápasy. Také jste měli tu čest si přečíst speciální rozhovor s českým hráčem Freezem. Dneska Vám tu přinášíme rozhovor s našim manažerem dvou sekcí a šéfredaktorem Filipem „Aspi“ Matouškem. Vždy byl na straně, kde musel pokládat otázky. Tentokrát se pro něj stala změna a na otázky musel odpovídat.

Pokaždé jste četli rozhovory s hráči, kteří byli před nebo po nějakém velkém turnaji. Nyní se chceme zaměřit i na tu nedílnou součást naší organizace a tím je pochopitelně vedení. Chceme těmito rozhovory všem ukázat, že pokud nemáte možnost být vrcholným hráčem nějaké hry, tak je zde stále možnost se prosadit jako člověk, který stojí za hodnotnými výsledky organizace!

 Ahoj Aspi. Mnoho lidí nemusí tušit, kdo jsi. Tak pro začátek se můžeš lidem představit.

Ahoj Egi! Jak je poznat z oslovení, tak vystupuji pod přezdívkou Aspi. Působím od roku 2014 v organizaci Inside Games, kde zastávám hned tři funkce. Jsem zde manažer Hearthstone sekce, Clash Royale sekce a šéfredaktor. Zároveň působím na oficiální české Hearthstone stránce, kde jsem taktéž redaktorem. Lidé, kteří mě znají, tak by o mně řekli, že jsem hodně kontroverzní a sarkastický, s čímž se ztotožňuji, neboť rád šťourám do různých věcí a neumím být ticho.

 Jak dlouho se věnuješ esportu a co tě doteď v něm udržuje?

Elektronickému sportu se na nějaké úrovni věnuji právě od roku 2014. V tomto roce jsem se dostal do Inside Games přes mého kamaráda Bubna, který mě doporučil jako redaktora. Dlouho předtím jsem se snažil prosadit hraním League of Legends, ale to se mi bohužel vůbec nedařilo, proto jsem si uvědomil, že patřím do té skupiny lidí, kteří na hráčskou pozici nemají a musím se začít angažovat trochu jinak. To se povedlo a já se stal redaktorem.

V eSportu mě udržuje hlavně celá organizace Inside Games, která je pro mě druhou rodinou, jelikož mi spousta členů pomohla. Nejvíce mi pomohl právě Nevada, který mě naučil vše, co teď umím a vím, že spoustu těchto znalostí využiji i v budoucím zaměstnání.

 Proč sis vybral být zrovna manažer a ne hráč?

Tak nějak jsem neměl na výběr! Hráč jsem špatný, i když se mi blízká na Global rank v CS:GO, možná, takže jsem se musel angažovat trochu jinak. Začal jsem jako redaktor a pak jsem se dostal k pozici manažera, což je něco, co mě skutečně baví. Troufám si tvrdit, že kdybych teď dostal možnost být hráčem nebo manažerem, tak si opět vyberu manažera.

Spousta hráčů, kteří byli v mé sekci, tak často zůstávali v iG hlavně kvůli mně, protože jsem se za své sekce vždy rval zuby nehty a snažil se jim zařídit ty nejlepší podmínky. Nyní však není tolik času, takže bohužel už netrávím s týmem tolik času, ale to plánuji napravit. Proto jsem také přibral do týmu Wynauta, který dělá druhého manažera Hearthstone sekci a pomáhá mi s tím. Akorát je teď furt někde na horách, takže taky moc nestíhá.

Hlavně mě strašně baví sledovat to, když se nějakému mému hráči daří. Když vidím, že si jde za svým snem a mohu mu v tom pomoci.

 Myslíš si, že jsi dobrý manažer?

Já si myslím, že ano. Pokud bych nebyl, tak moje sekce nevyhrávají a dávno už bych nebyl v Inside Games. Snažím se vést své sekce hodně přátelsky, aby vždy hráči věděli, že se mnou vše probrat a vždy můžeme najít nějaký kompromis. Každopádně vědí, že když už něco řeknu, tak je to konečná a nedá se to změnit. Už od začátku mé „kariéry“ jsem s hráči řešil i jejich osobní problémy, mluvil s nimi a tím pádem věděli, že se na mě mohou kdykoliv obrátit.

Pokud bych však měl vyzdvihnout jednu svoji vlastnost, která ze mě podle mě dělá dobrého manažera, tak by to bylo to, že jsem srdcař a mám strašně rád své sekce. Pamatuji si Lancraft, který jsme vyhráli. Na tomto Lancraftu jsem se dozvěděl, že mi pravděpodobně z týmu odejde Melane a Scruffy, což byli jedni z prvních HS hráčů v našich barvách. Byl jsem z toho tak vyřízený, že jsem až uronil pár slz a dodnes mě mrzí, že tito dva hráči odešli. Oba šli do Fraternitas, kde jim slíbili všchno možné, ale pak jim nic nedali. Melane s HS nakonec skončil a Scruffy se naštěstí uchytil v eSubě, takže dál hraje.

 Jak je možný, že tvoje týmy porážejí ostatní týmy?

To je hodně zajímavá otázka! Nejdříve odpovím ohledně Clash Royale sekce. Je to na poli eSportu hodně nová hra, takže najít dobré hráče nebylo vůbec lehké. S tím mi hodně pomohl Taťka, který je skvělým kapitánem. Pepise jsem si našel sám a jsem neskutečně rád, že hájí naše barvy, protože to je neskutečný tahoun. Herně je bezchybný a zároveň se snaží pomáhat komunitě skrz různé turnaje. Poté přišel zbytek sekce a zkrátka to byla trefa do černého. Asi jsem si vypěstoval díky hledání Hearthstone hráčů nějaký čuch na dobré a nadějné hráče. Pokud tahle CR sekce zůstane, tak věřím, že o ní ještě hodně uslyšíme!

A co se týče Hearthstone sekce. Už od začátku mé „kariéry“ jsem tvořil sekce tak, že jsem si hledal hráče bez týmů, zkrátka jsem nechtěl někomu krást hráče. Do iG jsme dostali spoustu jmen, která teď hrají jinde, ale právě díky nám si jich ostatní týmy všimli a mohli si je vzít, protože nedokázali najít vlastní hráče. To se mi stávalo často a chtěl jsem kvůli tomu skončit, jelikož to bylo únavné, ale nyní máme v iG skvělé podmínky a hráči nemusí nikam přecházet. Každého hráče jsme sledovali a až po delší době jsme se mu ozvali. proto jsme věděli, co od toho hráče čekat a vždy jsme šli na jistotu. Jako tomu bylo třeba u Scruffyho, Jarly, Parduba atd.. Vždy se jednalo o neznámé hráče, kteří měli obrovský potenciál. Momentálně mám v týmu Valdaboye, který když k nám přišel tak byl úplně neznámý, neměl ani celou kolekci karet a mohl točit jen pár decků, ale my jsme v něm viděli potenciál a nyní patří mezi nejznámější domácí hráče a jsem strašně rád, že je v iG od samotného začátku a nemění dresy. To samé Dodgy, který je v HS sekci od úplného začátku – žádný hráč na scéně nehraje za jednu organizaci tak dlouho, jako právě Dodgy. Zkrátka mám v týmech skvělé hráče, kteří mají i mezi sebou skvělé vztahy a funguje to. Asi je to kouzlo toho, že si ty hráče tak nějak vychováváme od samotného začátku.

Jen se přiznám, že jsem ukradl Findana z Necroraisers (Promiň Slimerku), ale to protože jsem v něm viděl potenciál a prostě jsem ho chtěl vyslat na Dreamhack, což by se mu v necroraisers nepovedlo. A těžko říct, zda jsem ukradl Vanika z Revitalu, tam možná ani nevěděli, že mají Hearthstone hráče.

 Jak bys porovnal Hearthstone sekci s ClashRoyale.

To je naprosto neporovnatelné. Hearthstone sekce je moje srdcovka, tam jsem začal a nikdy bych se jich nevzdal. Je to skvělá parta, se kterou si dokáži představit i různé párty, kdyby na to byl čas a nebydleli jsme každý na jiném konci republiky. To se těžko popisuje, prostě #iGfamily!

A co se týče Clash Royale sekce, tam ještě nemohu tolik soudit, protože se známe chvíli. Avšak mohu říci, že každý z hráčů je skvělý a přátelský. Je tam hlavně trochu jiný věkový průměr než u HS sekce, takže je to trochu jiný, ale jsem rád, že jsem si přidal ještě tuto sekci, protože je to taky skvělá parta. Hlavně většina z nich plánuje streamovat, takže je budete moct lépe poznat!

 Co máš nejradši na sekcích, které máš na starost?

Ty lidi, každý je nějaký a dohromady tvoří něco jedinečného. Nedá se říci, že by to byli moji hráči, spíše moji přátelé. Baví mě s nimi trávit různé LAN akce, být při jejich úspěchů a hlavně doufám, že se mi někdy poštěstí protlačit nějakého svého hráče do zahraničí!

Opět musím připomenout legendární Lancraft, kde jsme urvali první a druhé místo a pak jsme se celá sekce opili u Redbull stánku. Pak jsme všichni skončili na karimatkách v garáži, protože dál bychom v rámci opilosti z oslav nedošli. To je nezapomenutelná akce, na kterou vzpomínám dodnes!

 Jaké úspěchy tvé sekce vůbec posbíraly? Jelikož jsi ty sekce dal dohromady ty, tak úspěchy tak nějak patří i tobě.

Ano, tak nějak se pyšním jejich úspěchy, což je v pořádku. Manažeři v každém sportu vnímají úspěchy svých svěřenců tak, že jsou i z části jejich. To samé trenéři a majitelé různých klubů. To je naprosto normální.

Musím uznat, že nejvíce úspěchů jsme zaznamenali minulý rok, protože k nám přišla hvězda jménem Matty! Každopádně na kontě už je 1. a 2. místo na posledním Lancraftu, Titul mistrů České republiky, 2. a 3. místo ve Fujitsu Lize, 1. místo v PLAYzone Lize, skvělá jízda Mattyho na Dreamhacku a tak nějak cítím v kostech, že se Powerovi zadaří na blížících se Preliminaries, protože má neuvěřitelnou formu! A co se týče Clash Royale, tak nyní máme titul z první sezony CR Proleague a vím, že s touto sekcí toho bude ještě více!

 Nedávno vznikla Asociace gamingových klubů. Můžeš nám sdělit, co konkrétně v asociaci máš na starost?

Hehe, docela vtipná otázka. Docela bych taky chtěl vědět, co tam mám vlastně řešit, jelikož jsem zatím nic neřešil. Tak nějak jsem od toho čekal více, hlavně to, že se zapojí i ostatní týmy, ale to se nestalo. Je to škoda, Asociace mohla domácí gaming posunout mnohem dál.

 Děkuji ti moc, že sis našel čas pro tento rozhovor. Můžeš tu sdělit něco na závěr jak svým, tak i IG fanouškům.

Já ti děkuji, de facto můj první rozhovor, ve kterém nejsem na té straně pokládání otázek. Myslím si, že jsi otázky zvolil moc dobře a snad se to čtenářům líbilo. Chtěl bych čtenářům vzkázat to, že pokud touží po možnosti stát se hráčem, ale nejsou na to dost dobří, tak ať rozhodně nezoufají a jdou si za svým snem. V eSportu je spousta možností jak se uchytit. Třeba Vám právě eSport ukáže cestu, kterou se chcete dát. Já díky psaní o eSportu zjistil, že se chci v životě živit hlavně psaním. Chystáme se na Dreamhack Summer, tak nám pak držte palce. A ještě musím připomenout Powera, který se chystá na preliminaries! Momentálně má neskutečnou formu, takže to sledujte, protože si jde pro postup! A takovou klasiku: Dál nám fanděte a podporujte naše hráče! Potěší je i like na nějakém jejich Facebook příspěvků! #iGHYPE #iGfamily.