Inside Games

INSIDE GAMES SE V ROCE 2021 PŘIPOJUJE DO LIGY PROTI KRÁTKOZRAKOSTI!

Jak je známo, tak profesionální esport hráči mnohdy tráví více než 8 hodin u monitorů. Veškerá jejich pozornost je dlouhou dobu soustředěna právě na obrazovky před nimi, což může vést k námaze očí, která se projevuje pocitem pálení, bolení či únavou očí. No každý z nás to asi moc dobře zná. Naše vidění může být také od dlouhého koukání rozmazané a může být téměř nemožné pořádně zaostřit na jeden konkrétní bod. No a to ve hře opravdu nechceme! 

Dlouhodobé několikahodinové koukání do počítače může způsobovat ale i závažnější problémy, než jen “unavené oči”. Mezi další rizika můžeme řadit například velmi častý rozvoj krátkozrakosti (tj. špatné vidění do dálky) v důsledku nedostatečného kontrastu v monitorech počítačů, které jsou generované pixely. 

Existuje mnoho řešení, jak tomu předcházet – monitor by měl být umístěn ve vzdálenosti 50-70 cm od očí a jeho vrchní části v jejich úrovni. Dále je důležité, abychom vždy měli možnost zvednout oči nad počítač a zaostřit do dálky – toto bychom měli dělat každých 20 minut po dobu alespoň 20 sekund. Tento jednoduchý cvik nám pomůže předcházet riziku rozvoje krátkozrakosti a navrátí nám zpět naši tak moc potřebnou soustředěnost. Zároveň je důležité naplánovat si své tréninky, pokud to jde, na den. Obecně není doporučeno dívat se do monitorů v noci (myšleno za tmy). Modré světlo z monitorů našich digitálních zařízení totiž blokuje vyplavování melatoninu, hormonu spánku, který se běžně vyplavuje ve chvíli, kdy zapadá slunce a mění se barva (vlnová délka) přirozeného světla. Zdravotních problémů spojených s dlouhodobým koukáním do monitorů najdeme mnoho. 

Proto jsme se rozhodli v této problematice angažovat. Nechceme v tom naše hráče nechat a proto se v letošním roce zapojujeme do projektu Liga proti krátkozrakosti! Vzhledem k tomu, že je potřeba naše oči neustále trénovat, přicházíme s inovativním nápadem střídání očí při tréninku i ostré hře. Naši hráči tuto sezónu budou mít k dispozici oční pásky, kterými budou překrývat střídavě jedno a pak druhé oko. Tím poskytneme vždy každému oku dostatečný odpočinek a regeneraci po dlouhém koukání do monitorů. Je na dalším zkoumání, zda se bude toto střídání měnit po dnech, či po několika hodinách. Pevně ale věříme, že naše letošní zapojení do projektu Liga proti krátkozrakosti přinese mnoho zajímavého nejen našim hráčům, ale i široké veřejnosti. Zdraví je vždy na prvním místě. 

Liga proti krátkozrakosti v letošním roce přišla s heslem: To uvidíš, až uvidíš! a my nemůžeme víc než jen souhlasit. 

Tak pásku nahodit a jdeme na to! 

Btw měníme pro tuto sezónu hashtag #ighype na #igapríl