League of Legends

Profesionální scéna: Vladimírův návrat!

Vladimír se po updatu mágů v šesté sezóně stal velmi oblíbeným pickem. Po krátké pauze se vrací v plné síle a je jedním z nejlepších midlane šampionů.

Proč se Vladimir objevuje ve hrách častěji?

Vladimír dostal několik buffů, ovšem hlavní důvod jeho návratu jsou předešlé nerfy Ryze a LeBlanc. Vzhledem k tomu, že se tato dvojice v zápasech objevuje už spíše výjimečně, otevřela se skulinka pro Vladimira, který má v aktuální metě snadnější matchupy než dříve.

AP zaměřený Hemonancer

Vladimír dostal mírný buff v patchi 7.3, ovšem pro pochopení aktuálního AP zaměřeného buildu je třeba se podívat na všechny předešlé změny.

Patch 6.13
Pasivní schopnost: Šarlatový pakt

  • AP bonus zmenšený na 2,5% bonusových HP ze 4%.
  • HP bonus zvětšený na 140% AP ze 100% AP.

Q: Transfuze

  • Udělené poškození zmenšeno na 75/90/105/120/135 z 80/100/120/140/160.
  • AP přepočty zvětšeny na 55% AP ze 45% AP.

Patch 6.20

Q: Transfuze

  • Healovací AP přepočty zvětšeny z 15% AP na 35% AP.
  • Bonus doplnění zdraví ze Šarlatového návalu z minionů zmenšený z 50% na 35%.

E: Přívaly krve 

  • Maximální AP přepočty zvětšeny ze 70% AP na 100% AP.
  • Maximální HP přepočty zmenšeny z 8% maximálních HP na 6% max. HP.
  • Šířka projektilu zvětšeny ze 40 na 60.
  • Počet projektilů zmenšený ze 20 na 15.

Patch 7.3

  Základní Atributy

  • Základní útočné poškození zvětšeno z 52 na 55.
  • Rychlost projektilu základního útoku zvětšeno z 1400 na 1600.

Q: Transfuze

  • AP přepočty zvětšeny z 55% AP na 60% AP.
  • Základní poškození zvětšeno z 75/90/105/120/135 na 80/100/120/140/160
  • Bonus Šarlatového návalu zmenšen ze 100% na 85%.

 

Přestože je nyní Transfuze slabší, základní poškození schopností bylo buffnuto na hodnoty z patche 6.13 a AP přepočty jsou ještě větší. S více zaměřeným AP buildem se stal Vladimir velmi silným 1v1 duelistou a při dobré pozici užitečným mágem v teamfightu.

Po postavení prvního itemu je Vladimir silnější než většina jeho midlane protivníků. Na rozdíl od mezisezóny 6, může Vladimir chodit do all-in soubojů se všemi oponenty.

 

Vladimir na  postranní linii

V případě, že sledujete LCS, jistě jste slyšeli pojem 1-3-1. V praxi tento pojem znamená, že se nejčastěji toplaner a midlaner snaží pushovat dlouhé strany mapy a zbytek týmu svádí souboje o midové věže.

Vladimir dokáže během krátké doby zabít nepřátelské vlny poskoků. Jedinou překážkou je pro něj krátká vzdálenost schopností, což ho předurčuje k tlačení vln na bočních liniích. Díky skvělému scalingu a 1v1 potenciálu je Vladimir jedním z nejlepších split pusherů v aktuální metě.

Naopak nejhranější Vladimirovi protivníci- Orianna a Syndra -nemohou krvavému mágovi konkurovat. Ve chvíli, kdy se proti němu musí vydat, je jejich jedinou možností ničit nepřátelské vlny pod svou věží, čímž se Vladimir dostává do výhody.

Jak counterovat Vladimira?

Jednou z nejjednodušších věcí, jak zkrotit Vladimira je stavění itemů, které vám přidají eso v podobě ignitu. Mezi nejčastěji stavěné itemy patří Morellonomicon nebo Execotuioner´s Calling (Katovo poslání). Ovšem toto nejsou jediné možnosti, jak se s Vladimir vypořádat.

 

Early pressure

Další možností je nenechat Vladimira dostat se do střední fáze hry v dobrém stavu. Vladimirova fáze na linie není tak silná a proti lane dominantním šampionům jako je Orianna, Syndra nebo Viktor bude krvelačný mág trávit spoustu minut pod svou věží a těžko se dostane se zlaťáky před svého oponenta.

V zápasech na profesionální úrovni má Vladimír pouze 33% win rate proti Orianně a Syndře. Sice ho ve většině případů tyto šampiónky nejsou schopny zabít, ale dokáží ho efektivně držet dál od sebe.

Ve chvíli, kdy se nepřátelskému mid lanerovi podaří dostat do goldové výhody, může podnikat výlety na spodní stranu mapy nebo se svým junglerem vykrádat nepřátelské tábory v jungli.

 

Předčete jeho scallování

Pamatujete si, jak jsme mluvili o tom, že ve split pushování a scallování nemá Vladimir moc konkurentů? Jedna skulinka tu přeci jen je.

Midlaner evropských Fnatic Caps přehrál Vladimira se svou Kayle. Kayle se v aktuální metě nemůže rovnat ostatním midlane šampionům, ovšem proti Vladimirovi tento problém nehrozí. Můžete s ní Vladimira v early game tlačit pod věž a v pozdních fázích hry díky své chvilkové nesmrtelnoti také snadno zabít.

Zdroj: http://www.lolking.net/