GODLIKE ENERGYInside GamesPartneři

VELKÝ TEST INSTANTNÍCH ENERGETICKÝCH NÁPOJŮ PRO HRÁČE

Energetické nakopávače, které slouží pro překonání nebo oddálení únavy, tu s námi jsou již od nepaměti. Ať už za ně považujeme kafe, energy drinky, tablety, bonbóny, žvýkačky či instantní nápoje, kterými se budeme zabývat právě v dnešním testu. Instantní energy drinky se v poslední době stávají fenoménem mladší generace, a to převážně ve světě kde vévodí značka Gfuel, kterou zná snad naprosto každý. A to zejména díky spolupracím s nejznámějšími esportovými týmy světa nebo ikonami YouTube scény jako je například PewDiePie.

Proto by se mohlo zdát, že díky tomuto fenoménu je plech a plast na ústupu. Přeci si stačí objednat jen jednu pixlu instantního nápoje a ten si připravovat doma ve svých nádobách (shakery, sklenice…). Samozřejmě by to bylo logické – ušetříte nejen peníze, ale i planetu od dalších odpadků v podobě plechu, který mnoho z nás netřídí. Bohužel opak je pravdou. Protože jen v Česku pravidelně energy drinky konzumuje 80 % generace do 35 let, ale co je horší tak i více jak 40 % dětí do 10 let (EFSA).

Na těchto číslech je vidět, jak mohou značky působit i na mladší generaci. Cílovou skupinou těchto produktů by totiž měli být starší náctiletí.

Pojďme tedy konečně na test instantních drinků, který jsem pro vás připravil. Cílem tohoto testu je představení jednotlivých značek instantních energy drinků, a to proto abyste si mohli udělat jasný obrázek o tom, který z těchto drinků vyzkoušet. Ještě než se vrhneme k testu bych chtěl upozornit, že každý člověk je jiný a látky obsažené v instantních energy drincích mohou na každého z nás působit rozdílněji. Jedná se o to transparentní test pouze z pohledu jednoho uživatele.

Ve světě instantních energy drinků vévodí značka Gfuel. V jejím závěsu jsou spousty konkurentů jako například Sneak, NAU, Respawn od Razeru, Rogue, Ghost, X-gamer, MIXT, JuJu, GG a Godlike, který na českém trhu teprve začíná.

Bohužel všechny z výše uvedených jsem nebyl schopen vyzkoušet, ale jako ideální volbu právě pro vás jsme zvolil ty nejpoužívanější drinky ze světa esportu. A to Gfuel, Sneak, NAU, X-Gamer a český Godlike. Každý z drinků jsem užíval po dobu jednoho týdne, abych si udělal obrázek o jeho účincích. Všechny ceny jsou uvedeny za balení včetně shakeru. Pojďme se tedy podívat, jak si jednotlivé značky v testu vedly.


Gfuel – vyzkoušel jsem více příchutí, a to FaZeberry, BlackBerry, Blue Ice, Green Apple, Tropical Rain, Lemonade, Peach Ice Tea. Sám o sobě Gfuel má obsahově nejmenší balení jak butylky, tak i sáčků a zároveň je nejdražším produktem na trhu. Díky jeho chuti a barvě si to může totiž dovolit. Je pravda, že po namíchání měl vždy nejhezčí barvu (díky azobarvivům), dobře voněl i chutnal. Jediný problém byla jeho rozpustnost – vždy na dně shakeru zůstal bílý film. Účinek měl Gfuel jeden z nejlepších. Nástup účinku byl jeden z nejrychlejších, do 15 minut se dostavil a celková doba oddálení únavy byla něco málo přes 4 hodiny. Po uplynutí této doby se dostavuje pozvolná únava, ale crash stav nenastal.

Celkové hodnocení:

  • Chuť   
  • Vůně   
  • Barva 
  • Rozpustnost 
  • Účinek 
  • Cena 


 

Godlike má momentálně dostupnou jen jednu příchuť, a to jablko. Jeho balení je 300g a cena dávky je jedna z nejlevnějších. A to hlavně díky tomu, že se jedná o domácí produkt českého výrobce a drží tak cenu úměrnou našemu trhu, a to v naprosto skvělé kvalitě co se složení týče. Po namíchání tohoto drinku je barva hodně světlá a ne tak vábná pro naše oči jako u Gfuealu, ale zdání klame o to výraznější a lepší je však chuť. Barva je daleko světlejší díky používání přírodních barviv a nikoliv syntetických. Rozpustnost je skvělá pokud dobře protřepete a chutná skvěle. Nástup účinku je zde daleko pomalejší než u Gfuelu a jiných testovaných nápojů. Jedná se zhruba o půl hodinu a nástup je postupný. Ale díky tomu mi účinek vydržel více než 6 hodin. A po této době je cítit, už jako u ostatních drinků, pomalé dostávání se únavy a pozvolného vyprchávání látek co nás nabudily. Crash stav taktéž jako u Gfuelu nenastal.

Celkové hodnocení:

  • Chuť
  • Vůně
  • Barva
  • Rozpustnost
  • Účinek
  • Cena

 

Test barevnosti: Vlevo Gfuel vpravo Godlike


 

NAU – nabízí více příchutí a jako jediný je bez kofeinu. Nečekejte zde velké zázraky v pozdržení únavy. Je ale naopak dobrý pro udržení pozornosti a pro učení, psaní, čtení a samozřejmě i hraní. Co nám tedy švédský NAU dává a co naopak ne? NAU neobsahuje kofein, žádné geneticky modifikované organismy, naopak je obohacený o antioxidanty a je taktéž vhodný pro vegany. Míří tedy spíše na malinko jinou cílovou skupinu, ale i přesto je vyhledávaný mezi gamery. Jeho chuť neurazí ani nenadchne, barevnost produktu je velmi pěkná a účinek trvá něco přes 4 hodiny.

Celkové hodnocení:

  • Chuť
  • Vůně
  • Barva
  • Rozpustnost
  • Účinek
  • Cena

Sneak – je jeden, společně s Gfuelem, z nejobjednávanějších instantních nápojů právě u nás. I když je již na našem trhu český produkt, stále spousta lidí objednává raději z NA Gfuel nebo z UK Sneak. Sneak dokonce vyhrál i několik testů na YouTube. Bohužel u mě však hodně pohořel – až na jedinou příchuť, a to Ghoust. Samozřejmě zklamu teď hodně fanoušků této značky, ale nápoj má krásnou barvu. Jen jeho vůně a chuť mi přijde velmi umělá a nechutná mi. Samozřejmě jak říkám, účinky a chuť bude pro každého zcela jiná a odlišná. Co mě velmi překvapilo, že rozpustnost je výborná, ale po shakerování Sneaku se na povrchu vždy vytvořila pěna, jako by do drinku přidávali „bublifuk“. Pro ukázku jsem vám tento jev zaznamenal na níže uvedeném obrázku. Co se týče účinku tak ten byl koneckonců, byl velmi dobrý. Dokázal mě energeticky nakopnout zhruba na 4 – 5 hodin.

Celkové hodnocení:

  • Chuť
  • Vůně
  • Barva
  • Rozpustnost
  • Účinek
  • Cena

 

Sneak po shakerování. 


X-Gamer – asi nejlevnější a zároveň nejhorší produkt ze všech. Bohužel nedohledáte všechny obsažené látky ani jejich množství. Samozřejmě dostanete za super cenu 600g produktu, a to je nejvíc ze všech uvedených. Zvládnete tak udělat 60 dávek, ale se vší slušností bych to přirovnal k tomu, jako by jste měli chuť na Coca Colu nebo Pepsi a koupili si Colu K-Classic z Kauflandu za sedm korun. Bohužel jak se říká ne vždy je dobré šetřit a tady to platí minimálně dvakrát. Barva je světlejší než u výše zmíněných produktů, chuť a účinek úměrný ceně. Nečekejte žádnou hitparádu a zde stačí asi jen říct, že možná než koupit daný produkt, udělejte si doma šťávu a k tomu kafe a účinek bude stejný.

Celkové hodnocení:

  • Chuť
  • Vůně
  • Barva
  • Rozpustnost
  • Účinek
  • Cena

Závěrem: Nezbývá než poděkovat, že jste recenzi dočetli až do konce, i když je velmi dlouhá. Věřím, že objektivní a bez jakéhokoli upřednostnění jednoho nebo druhého produktu můžu s klidným srdcem říci, že na prvním místě bych viděl Gfuel s Godlikem. U Gfuel musíte počítat s dlouhou dobou dodání a také příplatkem za doručení. Avšak dostanete velice kvalitní produkt, ze slušným účinkem. Pokud jste smířeni s cenou nejdražšího produktu, rozhodně vyzkoušejte. Ale pokud by jste raději šli do přírodního produktu z českých luhů a hájů, pak všemi deseti doporučuji Godlike, který za vyzkoušení rozhodně stojí.  Godlike na mě udělal velmi dobrý dojem díky účinku, avšak barva je daleko světlejší než u konkurence, což ale na chuti nepoznáte. Rozhodně se budu těšit na další příchutě. Oba dva instantní drinky byly skvělé, ale kdo rozhodně úplně vyhořel v testu byl X-Gamer. Volbou instantního drinku nejen, že podpoříte sebe ve zdravější formě než u klasického energy drinku, ale ušetříte i za odpad a kopu plechu nebo plastu.